Metalura-Tuinkamer-dakterras01

Drie nieuwe tuinkamers op het dakterras in Kampen

02 mei 2022
Leestijd: 2 min.

Het team van Allure is te gast in Kampen bij Arjan Enter en Annet van Amerongen, Annemarie Diender-Postma en haar man John, en bij Frits Verweij en zijn vrouw. Zij delen met ons hun ervaringen met hun nieuwe tuinkamers op het dakterras.

Het idee voor een tuinkamer op het dak kwam van Annemarie Diender- Postma en haar man John. Zij wonen in het middelste appartement. “In juli 2019 konden we in het splinternieuwe appartementencomplex onze woning betrekken. De drie appartementen op de vierde verdieping hebben een geweldig ruim terras. Toen ik hier binnenkwam dacht ik meteen, daar moet een tuinkamer komen. Al snel merkten we dat het ook best wel flink waait op het terras en een parasol goed vastgebonden moet worden om beschutting tegen de zon op het terras te kunnen bieden. Zonwering is alleen mogelijk als het ‘zonwering op poten’ is, een knikarmscherm is vanwege de wind echt geen optie. De keuze voor een tuinkamer werd daardoor nog logischer en zijn we op onderzoek gegaan naar de mogelijkheden.”

De tuinkamer geeft vooral ‘s avonds veel sfeer!

Metalura-Tuinkamer-dakterras02

Arjan Enter en Annet van Amerongen bewonen het meest linkse appartement in de rij. “Onze appartementen zijn ruim opgezet en hebben een dubbelbreed balkon.” Ook buurman Frits Verweij en zijn vrouw vonden het een goed idee. Zij hadden vooral last van de wind die om de hoek komt. Gezamenlijk gingen ze op zoek naar wat er zoal aangeboden werd op het gebied van tuinkamers op een dakterras. Ieder zocht zelf een leverancier voor een tuinkamer op het dak en die zouden ze aan elkaar presenteren.

Arjan vervolgt: “Ik werk in Papendrecht en kende Metalura al, omdat de zoon van een collega daar werkt. Daar heb ik toen een offerte aangevraagd. Metalura had de beste prijskwaliteitverhouding, andere aanbieders stelden een scherpere offerte op, maar als je dan alles uitkleedt, is er bij Metalura nergens een meerprijs. Alles is berekend.” John en Annemarie Diender-Postma en Frits Verweij gingen ook akkoord met de offerte van Metalura. In juli 2020 is de opdracht gegeven en in december zijn de tuinkamers geplaatst. Op de eerste dag kwam Metalura met een kraan en plaatsten ze alle materialen op het dakterras. “Het leek of er een bom was ontploft, maar binnen een week stond de tuinkamer. Toen werd de volgende geplaatst en de derde week de laatste.

Dat ging echt supersnel, je kijkt er lang naar uit en voor de kerst was alles klaar. Dan staan ze er ineens”, vervolgt Arjan Enter. “We hebben drie panelen met melkglas voor meer privacy, net als Annemarie en John. Momenteel werk ik alle dagen vanuit huis en dan zit ik ook regelmatig in de tuinkamer. Annet heeft voor de bloemen gezorgd, haar vader heeft bloemenwinkels hier in Kampen. Ons meubilair in de tuinkamer willen we graag nog vervangen en verder aanvullen, maar daar hebben we door de coronabeperkingen nog geen gelegenheid voor gehad. We hebben twee parkieten, die rondvliegen en ze gaan regelmatig mee de tuinkamer in als wij daar ook zijn.”

Arjan Enter en Annet van Amerongen hebben zonwering en de ledverlichting is niet standaard geplaatst, maar veel meer verspreid voor een sprankelend effect. “We hebben de makelaar gevraagd wat hij van het idee van een tuinkamer op het dakterras vond, maar hij vond het echt een aanwinst voor de woning. Hij adviseerde wel om voor een open effect te kiezen voor veel glas. Ook is het een extra vorm van isolatie, binnen horen we de spoorrails en de snelweg niet, maar nu ook niet meer op het terras in de tuinkamer”, aldus Arjan Enter en Annet van Amerongen.

Annemarie en John Diender-Postma hebben alle weersomstandigheden op het dakterras al gehad, ook windkracht tien. “De tuinkamer hield zich erg goed en op tweede kerstdag zaten we heerlijk in de tuinkamer. Toen er zoveel sneeuw gevallen was in februari was het prachtig. Metalura heeft ook nog twee stopcontacten geplaatst voor een terrasverwarmer voor als het koud is, maar daar hebben we nog geen behoefte aan gehad.” Wat voor hen mede de keuze bepaalde voor Metalura is dat deze tuinkamer op twee palen staat. “De meeste aanbieders die we tegenkwamen, boden een tuinkamer aan op meer palen, maar dan kijk je toch de hele tijd naar die palen, en we wilden juist een open effect. Metalura bood die mogelijkheid wel.” 

John Diender vertelt dat de tuinkamer uit degelijk materiaal bestaat en echt oersterk is. Hij heeft een dubbele coating en staat echt verankerd in het beton van het dakterras. “De eerste tuinkamer werd bij Arjan en Annet geplaatst. Toen het bij hen opschoot hadden we zoiets van, begin maar bij ons ook. De broers Rob en Lennart Rozendaal plaatsten de tuinkamers, zij verbleven die week in een hotel in Emmeloord. Dat kon nog net voordat de lockdown inging. Toen zij op vrijdagmiddag ontdekten dat een glaspaneel was beschadigd, namen ze dat mee naar Alblasserdam en hadden ze maandag weer een nieuwe bij zich. Wat ook heel prettig was, is dat de tuinkamer na de oplevering helemaal werd schoongemaakt.” De tuinkamer geeft vooral ‘s avonds veel sfeer. “Met de feestdagen hadden we een kerstboom van alleen lichtjes, dat gaf door al het glas rondom echt een sprookjesachtig effect. Als je aan kwam rijden over de N50, zag het er heel feestelijk uit.”

Metalura-Tuinkamer-dakterras05
Metalura-Tuinkamer-dakterras04

Frits Verweij heeft, omdat hun appartement zich op de hoek bevindt, het glas van de tuinkamer tot op de balustrade laten plaatsen. Aan de zijkant was dit geen probleem, maar aan de voorzijde was de welstandscommissie het er niet mee eens en bang dat het ontwerp te massief zou worden. Het ontwerp moest 60 cm, precies een tegel, terug. “Achteraf is het zo ook goed. Nu kunnen we gedeeltelijk om de tuinkamer heenlopen” vertelt Frits Verweij. “Het belangrijkste, de windvangst op het balkon, is nu verholpen en voor de kleinkinderen is het een heerlijke plek om te spelen, veilig en beschut. De tuinkamer is prettig als je bij een verjaardag ruimtes wilt scheiden. We krijgen trouwens regelmatig reacties dat de tuinkamers op het terras echt een aanwinst voor het gebouw zijn. Maar zoals je ziet, door de coronamaatregelen hebben we nog geen nieuwe meubels aan kunnen schaffen en zitten we aan onze tuinset in de tuinkamer. Misschien moeten we ook nog naar nieuwe zonwering kijken. In de zomer staat de zon op de voorkant van de tuinkamer en zijn screens misschien een oplossing.”

Frits Verweij vertelt dat als de zon niet schijnt, het in de tuinkamer ongeveer vier graden warmer is dan buiten. Schijnt de zon wel, dan loopt dit temperatuurverschil al snel op tot zo’n tien tot veertien graden. “Ook wij zaten op tweede kerstdag heerlijk buiten in de tuinkamer, met zo’n verschil van zeven graden. De glazen panelen houden door de tochtstrips de wind uitstekend tegen. We zijn heel tevreden met de tuinkamer. De twee monteurs waren ook echte vakmannen.”

Rob en Lennart Rozendaal zijn broers en vormen een montageteam bij Metalura dat gespecialiseerd is in tuinkamerprojecten. “Alles staat kaarsrecht. Ze hadden er echt verstand van en dachten met ons mee. Niets was te gek. Op ons balkon staat de airco en de twee broers hebben voor ons de aansluiting verlegd en verbeterd. Je merkt dat ze vanuit de fabriek van Metalura ook gewoon echt goed gereedschap meekrijgen om alles te monteren. Alles is maatwerk en ze houden zich aan de planning. Het was echt een verademing om deze mannen over de vloer te hebben.”

inspiratie-lookbook

Bekijk de projecten
In ons lookbook

Bekijk het lookbook

Privacy Settings