Metalura-Martin-Bakker

Innovatie en procesoptimalisatie

01 maart 2021
Leestijd: 3 min.

Metalura wil zich als de specialist in slimme glassystemen blijven vernieuwen en verder doorgroeien. Martin Bakker houdt zich KAM Manager bij Metalura bezig met procesoptimalisatie en innovatie. Om de groei- en innovatiewensen te realiseren, werkt hij nauw samen met mensen uit alle disciplines in het bedrijf.

Innovatie en procesoptimalisatie
“Als KAM Manager maak ik deel uit van de directie en ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit, arbeidsomstandigheden en de zorg voor het milieu binnen Metalura. Een afwisselende baan waarbij ik echt met iedereen in het bedrijf te maken heb. Eén van de dingen waar we momenteel mee bezig zijn, is de fabriek anders indelen; logischer en efficiënter. Ik betrek iedereen in het bedrijf hierbij om mee te denken en om samen tot een goede oplossing te komen. Alle input is dan welkom. De focus ligt op efficiënter, schoner en zuiniger te werken met minder materiaalverspilling. Daarnaast willen we ook digitaliseren. We verrichten nu nog veel handwerk in de fabriek, maar door voor CNC gestuurde machines te kiezen, kunnen we meer automatiseren en nog zorgvuldiger en preciezer werken. Met deze vorm van innovatie gaat ook de kwaliteit van onze producten omhoog, en dat is ook heel belangrijk.”

Ik betrek iedereen in het bedrijf hierbij om mee te denken en om samen tot een goede oplossing te komen.

Werkwijze Metalura

Vernieuwing en samenwerking
“Ik ga ook regelmatig met montageteams mee naar de klant. Op locatie kijken we dan ook naar procesoptimalisatie. Loopt het goed, zijn er verbeterpunten, en heel belangrijk: is het veilig? We controleren dan ook direct op VCA en BHV. Voor mij is het belangrijk dat Metalura voldoet aan de Arbo- en milieuwetgeving en aan de kwaliteitseisen en wensen van de organisatie. Onder mijn takenpakket valt dus ook de bedrijfshulpverlening en het plannen van de handelingen bij eventuele calamiteiten. Door dit proces van vernieuwing samen met mijn collega’s te onderzoeken en aan te pakken, ontstaat er veel draagvlak in het bedrijf. Aan deze ontwikkeling en verbetering werkt iedereen mee. De cultuur bij Metalura staat in het teken van “denken in oplossingen”. Iedereen is positief en kameraadschap hier is groot.

Een bezoek aan de fabriek van Metalura
Wie de fabriek van Metalura wil bezoeken is van harte welkom in Alblasserdam. Het is mogelijk om naast een rondleiding in de showroom voor de slimme glassystemen, tuinkamers, terrasoverkappingen en windschermen, ook een kijkje in de fabriek te nemen. In dit artikel neemt Martin Bakker u mee door de fabriek. Martin Bakker begint: “Als er een opdracht is binnengekomen voor een tuinkamer of balkonbeglazing en de maten zijn daarna opgenomen, maakt de betreffende engineer van die productgroep een driedimensionaal ontwerp. Dat controleren we dan en als alles juist is, bestelt de inkoper de grondstoffen om die in de fabriek te assembleren.

Metalura-innovatie
Metalura-innovatie1

Slimme glassystemen
We hebben in onze fabriek twee productstromen; het aluminium voor de tuinkamers en terrasoverkappingen en het glas voor de slimme glassystemen. Het aluminium komt bij ons binnen in de eerste hal. Hier maken we met de juiste apparatuur alles op maat. In deze ruimte kunnen we ook lassen als dit nodig is bij een speciaal ontwerp. Als alle systemen op maat zijn gemaakt, krijgen ze een speciale coating. Dit laten wij door een bedrijf verzorgen dat hierin gespecialiseerd is. Als de coating is aangebracht, komen de aluminium systemen weer terug voor de verdere assemblage en de montage. In de tweede hal ontwikkelen we de glazen wandsystemen, balkonbeglazing en ook Steel-ART. In de derde hal controleren en verzamelen we alle slimme glassystemen voor aflevering.

Op dit moment onderzoeken we of we deze indeling kunnen veranderen en verbeteren. Ook zijn we bezig met de aanschaf van nieuwe gedigitaliseerde machines. Een spannend en leuk proces dat we met zijn allen aanpakken. Het team in de fabriek dat de systemen van Metalura assembleert bestaat nu uit 8 medewerkers, maar hierin willen we nog groeien.”

inspiratie-lookbook

Bekijk de projecten
In ons lookbook

Bekijk het lookbook

Privacy Settings