Walter-Stam-Metalura-header-1

Even voorstellen: Walter Stam

12 juni 2023
Leestijd: 2 min.

Bij Metalura werken diverse ingenieurs dagelijks aan ontwerpen van de tuinkamers, balkonbeglazing en windschermen voor de klanten. Walter Stam, ingenieur balkonbeglazing en glazen wandsystemen bij Metalura, vertelt ons over zijn carrière bij Metalura en zijn werkzaamheden als ingenieur.

Groei en ontwikkeling
"Ik begon in 2010 bij Metalura als leerlingbuitenmonteur. In de buitendienst ging ik aan de slag om op locatie de producten van Metalura te plaatsen. Het bedrijf Metalura was toen nog een stuk kleiner en in Hardinxveld-Giessendam gevestigd.

Na als leerlingbuitenmonteur steeds meer ervaring op te hebben gedaan, ging ik zelf ook mensen opleiden. Metalura groeide en we hadden meer mensen nodig. Zo kwam ook mijn broer Jan in het bedrijf en na zijn inwerkperiode kregen we beiden ons eigen montageteam.

Na drie jaar ging ik op de binnendienst werken. Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd en mijn focus verplaatste ik nu naar het inmeten bij de mensen thuis."

Samenwerken tussen collega’s staat bij Metalura echt centraal, ondanks dat iedereen toch ook zijn eigen expertise heeft.

Walter-stam-1

Innovatie en 3d
"Voor de engineers bij Metalura is het belangrijk dat zij met de juiste maten kunnen werken en een goed beeld hebben van de actuele situatie bij de mensen thuis, zodat zij daar hun ontwerp op af kunnen stemmen. Zij moeten rekening houden met dorpels, uitstekingen en mogelijkheden om bijvoorbeeld het balkonglas aan vast te kunnen maken. Na te hebben ingemeten maak ik nu met name 3d ontwerpen op de computer, voorheen was dit tweedimensionaal, maar driedimensionaal heeft heel veel voordelen. Het is veel beter te zien hoe een ontwerp uitpakt en waar we allemaal rekening mee moeten houden, zoals waar bijvoorbeeld een tuinkamer komt te staan, maar ook wat er gebeurt met uitsparingen, verhogingen en afwijkingen in een bestaande situatie die om een specifieke oplossing vragen. Bij Metalura werken we nu uitsluitend met 3d tekeningen, voor de ingenieurs is dit veel prettiger werken, maar ook mijn collega’s in de fabriek voor de assemblage en de monteurs op locatie zijn deze 3d uitwerkingen ideaal."

Expertise uitwisselen
"Samenwerken tussen collega’s staat bij Metalura echt centraal, ondanks dat iedereen toch ook zijn eigen expertise heeft. Ik ken het bedrijf al best wel lang en heb ook verschillende functies uitgevoerd, daardoor heb ik ook echt een band opgebouwd met mijn collega’s.

Als engineer werk ik vooral voor de productgroepen balkonbeglazing en terrasbeglazing, dus de slimme wandsystemen. Ook heb ik collega’s die met name bezig zijn met ontwerpen voor tuinkamers, al is het wel zo dat alle engineers alle productgroepen beheersen. Ik merk dat ik vanuit mijn achtergrond als monteur, voordeel heb bij het ontwerpen. Ik weet waar we bij het plaatsen en het meten mee te maken hebben en dat maakt het makkelijker om in oplossingen te denken bij het ontwerpen."

tuinkamer-design-waalwijk-metalura-10-1
Fabriek

Tuinkamer
"Nieuwe, vooral jonge, ingenieurs vinden het erg leuk om tuinkamers te ontwerpen. Ze maken mooie driedimensionale designs waardoor er direct al iets ontstaat dat tot de verbeelding spreekt. Bij balkonbeglazing en glazen wandsystemen is dat toch anders, maar daardoor haal ik nog steeds veel voldoening uit om voor deze productgroepen te kunnen ontwerpen."

"Bij driedimensionale designs zien we veel meer details. Na het inmeten krijg ik alle informatie van mijn collega en kan ik in mijn computerprogramma de bestaande situatie opbouwen. Daarin maak ik een ontwerp voor bijvoorbeeld de balkonbeglazing, rekening houdend met de behoefte van de klant en de mogelijkheden die er zijn. Op welke manier is het mogelijk om de glaspanelen te bevestigen, zijn hier innovatie oplossingen mogelijk? Als het ontwerp klaar is controleren we altijd de situatie, gaan alle glaspanelen de goede kant op open, kloppen de doorgegeven maten en zijn alle juiste kleuren gebruikt? Als dit allemaal in orde is, worden alle grondstoffen en onderdelen die nodig zijn besteld. Als de materialen in de fabriek zijn binnengekomen, kunnen mijn collega’s aan de hand van de tekening met de assemblage beginnen. Ook de monteurs werken met de 3d tekening als ze de balkonbeglazing moeten plaatsen omdat we ook alle extra elementen in de tekening toevoegen. Dan functioneert de tekening als een montagehandleiding, zodat alles voor iedereen helemaal duidelijk is."

inspiratie-lookbook

Bekijk de projecten
In ons lookbook

Bekijk het lookbook

Privacy Settings