Metalura-Balkonbeglazing-vve-1

Balkonbeglazing en VvE

09 september 2021
Leestijd: 5 min.

U heeft interesse in balkonbeglazing, maar u hebt toestemming nodig van de VvE. In dit artikel vertelt Metalura wat u kunt verwachten en waarmee Metalura u tijdens dit proces kan helpen. Woont u in een huurwoning of -appartement? Ook dan is balkonbeglazing mogelijk.

Neem contact op

De Vereniging van Eigenaren, de VvE
Steeds meer mensen die in een appartement wonen, kiezen voor balkonbeglazing. In de meeste gevallen gaat dat niet zomaar. Veelal hebben appartementencomplexen een eigen VvE, een ‘Vereniging van Eigenaren’ waarvan de bewoners lid zijn, omdat zij met een appartement een aandeel kopen in het complex. Een VvE neemt belangrijke beslissingen op basis van stemmen, bijvoorbeeld over de hoogte van de maandelijkse bijdragen en over het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes in het appartementencomplex.

Als er in het gebouw eigenaren zijn die balkonbeglazing willen laten plaatsen, moet daar goedkeuring voor komen door de VvE. Daarover wordt dan gestemd, maar vaak geeft een VvE pas toestemming voor het plaatsen van balkonbeglazing als er bouwkundig is aangetoond dat het allemaal veilig is door middel van een constructieberekening. In het voortraject wordt er door de VvE vaak ook nog contact gezocht met de architect of die toestemming verleent, vaak heeft de architect vijf, tien of soms zelfs levenslang de auteursrechten. De architect speelt dus ook een belangrijke rol in het goedkeuringsverhaal.

Als de VvE goedkeuring verleent voor het plaatsen van balkonbeglazing, wordt bij Metalura de order intern verwerkt. Daarna wordt er gekeken of er ook een gemeentevergunning aangevraagd moet worden. Bij een uitkragend balkon is dit altijd zo. Een uitkragend balkon is een balkon dat uitsteekt ten opzichte van de gevellijn. Bij een inpandig balkon is een gemeentevergunning meestal niet nodig, tenzij er bijvoorbeeld een doorgaande weg langsloopt. De regels verschillen per gemeente. Dit toetst Metalura altijd bij de betreffende gemeente.

Vaak realiseren mensen zich in eerste instantie niet als ze uit laagbouw komen dat het in een appartement op de zesde, achtste of tiende verdieping bijna altijd waait.

Balkonbeglazing-Metalura-Vlaardingen12-2

Huur- en koopwoningen met balkonbeglazing
Het zijn niet alleen bewoners van koopwoningen die voor balkonbeglazing kiezen, ook bij huurwoningen is beglazing voor het balkon mogelijk, alleen is het traject dat doorlopen moet worden vaak langer. Normaal gesproken is er alleen sprake van contact met een VvE als een bewoner voor balkonglas kiest. In een huurcomplex heeft de bewoner naast de VvE ook te maken met de verhuurder. Ook tijdens dat traject helpt Metalura de klant. Metalura beschikt over speciale aanvraagformulieren om namens de klant de aanvraag te mogen doen, en die wordt opgestuurd naar de verhuurder, die weer beoordeelt of het is toegestaan of niet om glazen panelen te plaatsen.

 

Balkonbeglazing in Dordrecht
Pieter en Oscar, gespecialiseerd in balkonbeglazing bij Metalura vertellen: “Bij een project in Dordrecht heeft Metalura in een nieuw opgeleverd appartementencomplex met koopwoningen balkonbeglazing geplaatst, maar in een iets ouder complex daarnaast, met vijftig procent huurwoningen hebben ook in de huurwoningen balkonbeglazing geplaatst. Wat veel gebeurt, is dat ouderen hun koopwoningen verkopen, vaak met overwaarde, maar geen nieuwe woning willen kopen. Zij willen graag gelijkvloers gaan wonen, en kiezen dan voor een mooi appartement als huurwoning, om daar ook oud te kunnen worden. Dankzij de overwaarde hebben ze een bedrag beschikbaar om het appartement echt naar hun zin te maken. Ze investeren in hun woongenot. Vaak realiseren mensen zich in eerste instantie niet als ze uit laagbouw komen dat het in een appartement op de zesde, achtste of tiende verdieping bijna altijd waait. Om eigenlijk echt van een balkon gebruik te kunnen maken, is balkonbeglazing een soort noodzaak. De prijs van balkonbeglazing ligt gemiddeld rond de achtduizend euro, en als bewoners in een appartement zo’n 20 jaar wonen, dan krijgen ze daar veel woongenot voor terug.”

Metalura-Balkonbeglazing-vve-3
Metalura-Balkonbeglazing-vve-4
inspiratie-lookbook

Bekijk de projecten
In ons lookbook

Bekijk het lookbook

Privacy Settings