Dit jaar op vakantie naar het buitenland of toch liever een ‘staycation’? Thuis vakantie vieren biedt ruimte voor andere mogelijkheden en dichtbij en rondom het huis is het ook zo gek nog niet. Zeker als het mogelijk is om het thuis nog aangenamer te maken, met oplossingen die voor meer ruimte en meer comfort zorgen, zoals een tuinkamer, een afgesloten buitenverblijf of een balkonkamer.

Vakantie is gezond
Dat vakantie echt nodig is en geen overbodige luxe, blijkt uit diverse onderzoeken. Vakantie is goed voor de gezondheid en kan de levensduur verlengen. Wetenschappers van Amerikaanse universiteiten uit California, San Francisco en Harvard concludeerden uit een onderzoek dat een vakantie van slechts zes dagen al positieve effecten heeft op het lichaam, door alles even achter je laten en geen last te hebben van werkstress of deadlines.

Wat wel belangrijk is, is om tijdens vakanties dingen te doen waar je energie van krijgt. Dat kan voor de één heel actief zijn en voor de ander juist rustig aan doen, zoals een goed boek lezen of in de zon liggen.

In Nederland adviseren verschillende psychologen dat van de vijf weken die een gemiddelde werknemer aan vakantiedagen krijgt, iemand het beste twee keer acht dagen op kan nemen, plus een paar losse dagen hier en daar. Zo zijn er voldoende rustmomenten om de accu op te laden.

Op reis of thuis
Maar laad je tijdens een vakantie thuis net zo goed op als tijdens een reis? De effecten van een ‘staycation’ verschillen volgens onderzoek nauwelijks van de effecten van het maken van een reis. Als je maar hetzelfde type activiteiten doet als dat je tijdens een reis zou doen, zoals samenkomen met vrienden of familie (al dan niet digitaal), hardlopen of fietsen in de natuur. En kies elke dag voor een vast moment om echt even alleen te doen waar je zin in hebt, of doe vrijwilligerswerk .

Thuis op vakantie
Maar wat betekent dat om thuis vakantie te vieren? Bedenk van tevoren wat echt vakantie is en wat niet. Zet die punten op een rijtje. Zo ontstaan richtlijnen en dat is ontzettend handig. Vakantie thuis is bijvoorbeeld geen wekker zetten, niet werken, een lege planning en geen verplichtingen, zoals sporten.

En uitgebreid genieten van eten en drinken, bijvoorbeeld ontbijten in de tuinkamer. Samen spelletjes spelen onder de overkapping of de hele dag kunnen lezen met mooi uitzicht op de tuin, eropuit en lekker wandelen in de natuur. Een staycation betekent: alles mag. Vul deze dagen dan ook precies zo in als wenselijk is en waar energie door ontstaat.

Meer ruimte thuis
Om thuis meer mogelijkheden en ruimte te hebben om vakantie te kunnen vieren, vormen een tuinkamer, overkapping of balkonkamer mooie oplossingen. Deze buitenoplossingen creëren meer vrijheid en een aangenaam klimaat om in elk seizoen te vertoeven. Wie toch naar buiten wil als het regent, zit achter glas in een tuinkamer of balkonkamer heel beschut. En onder de overkapping is het mogelijk, ook als het frisser is, om lekker te barbecueën.

×

Inspiratie boek aanvragen

Ontdek ons aanbod in alle rust, én in uw luie zetel. Onze brochure toont u een waaier aan mogelijkheden voor uw tuin, terras of balkon. Ook bieden we een kijkje achter de schermen van ons productieproces, waar alles draait om kwaliteit en maatwerk.

Gratis inspiratieboek