Topkwaliteit aluminium gecombineerd met top-design. Metalura Steel-ART slimme beglazing is dankzij de “steel look” stijlvol en verwijst naar de industriële designperiode tijdens de jaren 20 en 30. De unieke Metalura draai- en schuifmechaniek maakt Steel-ART slimme beglazing toepasbaar in vrijwel iedere situatie.

Van de Romeinen tot de vakmannen van Metalura
Het vaste kozijn staat aan de basis van Steel-ART glazen schuifwanden. Aan dat vaste kozijn kleeft een rijke geschiedenis die ver teruggaat in het verleden. De Romeinen waren de eersten waarvan bekend is dat ze met geconstrueerde frames werkten die wij nu kozijnen noemen. De Romeinen hadden zelfs een primitieve vorm van glas, dat ze glesum noemden, wat doorzichtig of glanzend betekent. Van glesum is het ons bekende woord glas afgeleid. In de tijd van de Romeinen bleven de ramen, dus ook de kozijnen, echter klein. Als er te weinig licht was, vergrootte men de ramen niet, maar brachten ze gewoonweg meer gaten aan.

De Romaanse architectuur ontwikkelde zich echter door, totdat men slechts nog door kolommen van elkaar gescheiden ramen had.

Het is bekend dat mensen vanaf ongeveer de dertiende eeuw de hoeveelheid daglicht in een vertrek steeds belangrijker begonnen te vinden. Hierdoor veranderde het formaat van de ramen en kozijnen, die vooral veel hoger werden. In de vijftiende eeuw slaagden glas-blazers er ook voor het eerst in om helder glas te blazen, waardoor de populariteit van kozijnen en ramen enorm toenam. In de zeventiende eeuw kwam ook kristalglas op de markt, dat nog altijd de basis is voor het vensterglas wat we nu kennen.

De laatste honderd jaar kwamen de ontwikkelingen op het gebied van glas en kozijnen in een stroomversnelling. Andere materialen zoals staal, aluminium en kunststof deden hun intrede. O.a. stalen kozijnen kennen een lange geschiedenis. Tot aan halverwege de jaren 60 van de vorige eeuw waren ze niet weg te denken uit een woning of bedrijfspand. Stalen kozijnen waren sterker, gingen langer mee en kenden veel minder onderhoud dan houten kozijnen. Pas bij de opkomst van aluminium en kunststof raakten stalen kozijnen veel meer op de achtergrond.

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig begon ook de vraag naar glazen schuifwanden en schuifpuien op te komen. Wie kent niet de grote aluminium schuifpuien in de eerste vakantiewoningen van Sporthuiscentrum (later Centerparcs). Steel-ART slimme beglazing is helemaal terug van weggeweest en een fantastische uitbreiding voor elk type overkapping of balkon.

×

Inspiratie boek aanvragen

Ontdek ons aanbod in alle rust, én in uw luie zetel. Onze brochure toont u een waaier aan mogelijkheden voor uw tuin, terras of balkon. Ook bieden we een kijkje achter de schermen van ons productieproces, waar alles draait om kwaliteit en maatwerk.

Gratis inspiratieboek