Innovatie vormt een belangrijk onderdeel van de gehele bedrijfsvorming. Er is veel tijd en aandacht voor trends, nieuwe ontwikkelingen en duurzaamheid. Martin Bakker, Lennart Heijkoop en René van Someren vertellen over wat product- en productieontwikkeling precies inhoudt en welke innovaties de komende maanden gepresenteerd zullen worden.

Een houten overkapping met glas
Productontwikkeling ontstaat vaak uit de behoefte om een probleem op te lossen met updates en verbeteringen van componenten. Daarnaast is innovatie ook het zoeken naar mogelijkheden en kansen. Iets proberen, verder onderzoek doen en dan iets ontwikkelen. René van Someren, R&D Manager licht dit toe: “Bij balkonbeglazing brengen we bijvoorbeeld nu op componentniveau veranderingen aan en gaan we nieuwe rails in gebruik nemen.” Metalura staat niet stil, er is veel aandacht voor trends en ruimte voor nieuwe ideeën. “Op grotere schaal zijn we bezig met nieuwe producten.” Momenteel ontwikkelt Metalura samen met een partner een model voor een houtenoverkapping. Veel mensen zijn erg gecharmeerd van een combinatie van een houten overkapping met glas. “Onderscheidend in het nieuwe ontwerp is dat we een dak van glas combineren met glazen wandsystemen in een houten constructie, die hier helemaal op berekend is.” De overkapping zal binnenkort worden gepresenteerd. “Ook zijn we bezig met een vernieuwend ontwerp voor een tuinkamer. Dit wordt een zeer strak design en brengen we volgend jaar op de markt.”

Een nieuw balkonbeglazingsyteem
Twee jaar geleden heeft René een staand systeem ontwikkeld voor glazen wanden. Het staande systeem is geschikt voor constructies die niet stijf of stug genoeg zijn, bijvoorbeeld in bestaande houten overkappingen. Vanuit de verkoopadviseurs bij Metalura kwam de behoefte om dit ook voor balkonbeglazing te ontwikkelen, zodat een balkonbeglazingsyteem niet meer aan het balkon van de bovenbuurman hoeft te worden bevestigd. Mensen kunnen nu het systeem op hun eigen systeem laten plaatsen. “Er zijn soms situaties dat een bewoner of VvE niet wil dat de benutting van zijn balkon beperkt wordt, omdat de onderburen beglazing aan zijn balkon hangen. Een beperking kan zijn dat mensen geen echte zware dingen, zoals een jacuzzi of grote planten potten op het balkon kunnen zetten, omdat de balkonbeglazing al extra belastend is. Vanuit deze behoefte is de ontwikkeling van een staand systeem ontstaan.”

Efficiënt en kwalitatief produceren
Martin Bakker, Manager operations, is sinds september verantwoordelijk voor het volledige uitvoeringsgedeelte binnen Metalura. Eigenlijk voor alles dat na de verkoop van een project gebeurt: werkvoorbereiding, montage, productie en service, eigenlijk alle disciplines. “Voorheen hield ik me bezig met de opzet van de fabriek, maar dat heeft Lennart Heijkoop nu overgenomen. Hij is aangenomen als werkplaatscoördinator en ondersteunt Martin om de productie in goede banen te leiden.”
Martin en Lennart zijn ook continu met innovatie bezig. Martin licht dit toe: “We hebben recentelijk geïnvesteerd in nieuwe machines. Van handmatige bediening zijn we naar volledig computergestuurd gegaan. Zo kunnen we sneller en op hogere kwaliteit produceren. Alles gaat nu volledig automatisch, op basis van een driedimensionaal ontwikkeld model. Deze machines zijn zelfcontrolerend om de nauwkeurigheid te vergroten.” Metalura kan hiermee echt een kwaliteitsslag slaan. “Steel-ART profielen maakten we voorheen in vier uur. Als de machines binnenkort optimaal draaien kunnen we de profielen in 20 minuten produceren. Dat is nogal een vooruitgang.” In de fabriek werken ze nu ook met een dubbelkoppige zaagmachine om uiterst nauwkeurig tot op een honderdste de hoeken te kunnen zagen, waardoor de afwerking veel mooier is. De mensen die deze machines bedienen hebben nu ook meer tijd voor kwaliteitscontroles.

Een ongoing proces
Martin en Lennart vormen een team om de innovaties te ontwikkelen en uit te voeren. Lennart: “Vanuit onze functies zijn we altijd met ontwikkeling bezig, dat is onze verantwoordelijkheid. Lopen we ergens tegenaan, dan moeten we dat ook structureel oplossen, dat is een ‘ongoing proces’. Uiteraard kijken we voor de langere termijn ook naar het productieproces en de uitvoering. Het is echt leuk om als techneut met machines, middelen en mensen kwaliteit naar een hoger niveau te brengen.”

Samenwerking tussen alle werkvelden
Martin en Lennart werken ook veel samen met R&D. Martin: “Het Steel-ART concept van René is ontstaan in samenwerking met de monteurs en de mensen uit de fabriek. We delen onze kennis en kijken samen naar het productieproces.” René vult aan: “Vanaf het begin dat we iets bedenken, nemen we onze collega’s daarin mee. Ook de collega’s die het product gaan verkopen. Zij zien vaak een bepaalde behoefte bij hun klanten en hebben een mening over welke kant een product op moet ten opzichte van de esthetiek of functionaliteit. Maar in een vroeg stadium betrekken we ook onze collega’s van productie. Als we een bepaald profielsysteem bedacht hebben, willen we weten hoe we dat met de middelen en onze mensen hier goed en efficiënt in elkaar kunnen zetten, en hoe we consistent kwaliteit kunnen bieden. Belangrijk is om hier vroeg mee te beginnen en niet als een product al af is.”

Driedimensionale configurator
Metalura ontwikkelt nu ook een productconfigurator voor alle producten. René: “Met deze configurator kunnen we onze klanten op een scherm driedimensionaal mee laten kijken. Zo weet de klant echt wat hij krijgt. De configurator geeft de verkoopadviseurs en werkvoorbereiders meer visuele middelen om een product te configureren. Ze werken dan niet meer met een schema, maar een driedimensionaal model dat je helemaal rond kan draaien.”

×

Inspiratie boek aanvragen

Ontdek ons aanbod in alle rust, én in uw luie zetel. Onze brochure toont u een waaier aan mogelijkheden voor uw tuin, terras of balkon. Ook bieden we een kijkje achter de schermen van ons productieproces, waar alles draait om kwaliteit en maatwerk.

Gratis inspiratieboek