‘Denken in oplossingen, daar kom je echt zo ver mee!’
Het team inkoop bestaat uit Martin den Braber en Emily Stolk. Ze werken al drie jaar samen. Martin combineerde voorheen zijn functie als inkoper met zijn functie als manager uitvoering Sinds januari werkt hij fulltime als inkoper. Martin: “Geen dag is hetzelfde. Dat maakt het zo leuk. En nu we groeien, komt er steeds meer bij.” Emily heeft in haar rol als inkoper veel met planning te maken. “Mijn grootste uitdaging is om elke dag producten op tijd te leveren. Lukt dat niet met mijn leveranciers, dan wordt er in overleg met de planning in het uiterste geval geprobeerd een klus om te wisselen. Als alles goed komt en de klant tevreden is, is dat geweldig.”

Drie weken de tijd
Als een project verkocht is, meten de collega’s van engineering op locatie het project in. Zij werken dit uit en drie weken voor montage ontvangt Emily een map met alle informatie. “Ik heb dan drie weken de tijd om alle onderdelen voor het project te bestellen, te laten coaten en bij elkaar te verzamelen, zodat alles in de werkplaats kan worden voorbereid. Ook zorg ik dat extra diensten van onderaannemers ingekocht worden, bijvoorbeeld voor de plaatsing van heilpalen of voor een sleuf in de vloer voor een rail.”

Coating voor de profielen
Aluminium profielen heeft Metalura standaard op voorraad. “Glas bestellen we per order op maat met een standaard gatenpatroon, zodat de profielen er direct op kunnen worden gemonteerd”, aldus Emily. “Af en toe hebben we wel eens een ruit met een ander gatenpatroon, vaste ruiten die niet hoeven te bewegen of ruiten die speciaal getekend worden met hoeken eruit of extra gaten erin, zodat ze perfect aansluiten bij het balkon of terras van de klant.’’

Martin vult aan: “Ondertussen gaan de profielen naar de coater die een coating aanbrengt. “Er is een verschil tussen een standaard order en een ‘Seaside order’. Bij een ‘Seaside order’ maken we bij Metalura eerst de profielen op maat voordat deze gecoat worden. De profielen krijgen bij de coater dan een andere voorbehandeling. Het profiel wordt dieper gebeitst, zodat het basismateriaal nog zuiverder is. De profielen worden dan rondom volledig gecoat. Onbehandelde zaagsnedes vormen in normale omstandigheden geen probleem, maar aan de kust kan er corrosie ontstaan. De profielen van een standaard order worden eerst gecoat en bij Metalura daarna op maat gemaakt.”

Planning en inkoop
Emily: “Montages staan altijd vast, maar daartussen hangt alles met elkaar samen. Als een leverancier om een reden niet kan leveren, dan hebben we wel even een uitdaging aan te gaan.” Metalura werkt daarom met meerdere leveranciers. “Het is belangrijk om een goede back-up te hebben met een leverancier die ons bedrijf kent en weet hoe we werken”, vertelt Martin. De prijsafspraken met leveranciers zijn in handen van Martin. Aluminiumprijzen fluctueren gedurende het jaar, de glasprijzen niet. “Voor mij is het belangrijk dat onze inkoopprijzen laag blijven. We staan voor een kwalitatief hoogwaardig product, maar de prijzen van onze producten moeten voor onze klanten wel betaalbaar blijven. Toen het coronavirus uitbrak, heb ik direct contact gezocht met onze leveranciers en gevraagd of zij problemen voorzagen met de levertijden. En of ik extra moest inkopen, voor het geval leveranciers een aantal weken dicht moesten en ik voor uitdagingen zou komen te staan. Toen de coronacrisis begon in februari, maart hebben we daarom de voorraad opgeschaald. Dat heeft gelukkig heel goed uitgepakt.”

Duurzaam inkopen
Martin en Emily: “Bij Metalura werken we met duurzame producten en zijn we ook bewust bezig. We hebben te maken met glas dat recyclebaar is en aluminium is oneindig recyclebaar. Daarnaast is glas energiebesparend voor de klant. Op een open balkon ontstaat er warmteverlies, kiest een klant voor balkonbeglazing, dan levert dit energiebesparing op. Bij Metalura ligt verder het dak vol met zonnepanelen om in onze eigen energiebehoefte te voorzien. Mochten we tekortkomen, dan kopen we nog energie in bij Qwint, een leverancier die alleen duurzaam opgewekte energie uit Nederland verkoopt.” Metalura stapt ook over op bedrijfsbussen van Ford, mede omdat dit de eerst autoleverancier is die de ISO 14001 certificering heeft gehaald, de strengste milieustandaard voor al hun faciliteiten over de hele wereld. “Kantoormeubilair kopen wij daar waar mogelijk tweedehands in om de levenscyclus te verlengen en dat bespaart grondstoffen. We conserveren onze profielen met een coating, dat is minder belastend voor het milieu dan bijvoorbeeld natlakken. Daarnaast is coating duurzamer, flexibeler en onderhoudsarmer. Dit zijn in grote lijnen de dingen die we duurzaam, milieubewust inkopen.”

Innovatie en optimalisatie
Martin werkt graag samen met R&D. “R&D bedenkt nieuwe producten en dan kijken we samen hoe we dingen kunnen optimaliseren. De samenwerking met elkaar om tot een maximaal echt goed eindproduct te komen, dat vind ik mooi. Je zit met leveranciers om de tafel, je komt bij leveranciers, je ziet hoe ze het maken. En denken in oplossingen, daar kom je echt zo ver mee!”

×

Inspiratie boek aanvragen

Ontdek ons aanbod in alle rust, én in uw luie zetel. Onze brochure toont u een waaier aan mogelijkheden voor uw tuin, terras of balkon. Ook bieden we een kijkje achter de schermen van ons productieproces, waar alles draait om kwaliteit en maatwerk.

Gratis inspiratieboek