Balkonglas buddies Oscar en Pieter in gesprek over balkonbeglazing
In gesprek met Oscar Brouwer en Pieter Doornekamp over balkonbeglazing. Oscar werkt zo’n drie jaar bij Metalura als verkoopadviseur balkonbeglazing en Pieter een kleine twee jaar. Pieter en Oscar vormen samen echt een team en hebben onderling veel contact. Beide verkoopadviseurs vertellen over de voordelen van balkonglas. En hoe Metalura helpt bij wat er allemaal komt kijken als er voor balkonbeglazing wordt gekozen, zoals het contact met de VvE, de architect en hoe om te gaan met verplichte vergunningen.

Aangenaam uit de wind
Balkonbeglazing is erg populair. Pieter: “Er is meer vraag naar balkonbeglazing dan ooit. Balkonglas is een mooie oplossing om een extra kamer aan je appartement toe te voegen. Er ontstaat een beschutte buitenruimte.” Oscar vult aan: “De voornaamste reden waarom mensen voor balkonbeglazing kiezen, is omdat ze uit de wind willen zitten, maar ook als vorm van geluidswering als er een drukke weg voor het appartement ligt of een treinbaan nabij is. Afhankelijk van de glasdikte filter je gewoon 18 tot 26 decibel geluid weg. En het ziet er ook veel leuker uit als je een ingerichte balkonkamer hebt. De stoelen, de tuinkussens, de plantjes, alles kan het hele jaar door blijven staan. In negen van de tien keer grenst de woonkamer in een woning aan een balkon. Het balkon ziet er zo veel gezelliger uit en in praktijk maken mensen dus ook veel vaker gebruik van hun balkon. Als alles in de kelder wordt opgeslagen en in het voor- of najaar komt het zonnetje even door, dan ga je niet eerst je tuinmeubilair tevoorschijn halen om een halfuurtje op het balkon te kunnen zitten. Staat alles klaar, dan ga je er zitten en als de zon even op het glas staat is het er ook meteen aangenaam van temperatuur. Ook als het in de winter nul graden is, is het met de zon erop in de balkonkamer al snel twintig tot vijfentwintig graden. Dan zie je ook dat bewoners de panelen open gaan zetten. Je zit in de winter buiten met een gevoelstemperatuur van twintig graden. Dat is echt geweldig. En naast een extra fysieke ruimte en meer wooncomfort, zorgt balkonbeglazing ook voor waardevermeerdering van de woning.”

Toestemming van de VvE
Steeds meer mensen die in een appartement wonen, kiezen voor balkonbeglazing. Maar in de meeste gevallen gaat dat niet zomaar. Veelal hebben appartementencomplexen een eigen VvE, een ‘Vereniging van Eigenaren’ waarvan de bewoners lid zijn, omdat zij met een appartement een aandeel kopen in het complex. Een VvE neemt belangrijke beslissingen op basis van stemmen, bijvoorbeeld over de hoogte van de maandelijkse bijdragen en over het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes in het appartementencomplex. Als er in het gebouw eigenaren zijn die balkonbeglazing willen laten plaatsen, moet daar goedkeuring voor komen door de VvE. Daarover wordt dan gestemd, maar vaak geeft een VvE pas toestemming voor het plaatsen van balkonbeglazing als er bouwkundig is aangetoond dat het allemaal veilig is door middel van een constructieberekening.

Oscar: “In het voortraject wordt er door de VvE vaak ook nog contact gezocht met de architect of die toestemming verleent, vaak heeft de architect vijf, tien of soms zelfs levenslang de auteursrechten. De architect speelt dus ook een belangrijke rol in het goedkeuringsverhaal.” Als de VvE goedkeuring verleent voor het plaatsen van balkonbeglazing, wordt bij Metalura de order intern verwerkt. Daarna wordt er gekeken of er ook een gemeentevergunning aangevraagd moet worden. Oscar vervolgt: “Bij een uitkragend balkon is dit altijd zo. Een uitkragend balkon is een balkon dat uitsteekt ten opzichte van de gevellijn. Bij een inpandig balkon is een gemeentevergunning meestal niet nodig, tenzij er bijvoorbeeld een doorgaande weg langsloopt. De regels verschillen per gemeente. Dit toetsen we altijd bij de betreffende gemeente.”

 

Huur- en koopwoningen met balkonbeglazing
Het zijn niet alleen bewoners van koopwoningen die voor balkonbeglazing kiezen, ook bij huurwoningen is beglazing voor het balkon mogelijk, alleen is het traject dat doorlopen moet worden vaak langer. “Normaal is er alleen sprake van contact met een VvE als een bewoner voor balkonglas kiest, maar in een huurcomplex heb je naast de VvE ook te maken met de verhuurder. Ook tijdens dat traject helpen wij onze klanten”, vertelt Oscar. “Daar hebben we speciale aanvraagformulieren voor om namens de klant de aanvraag te mogen doen, en die worden opgestuurd naar de verhuurder die weer beoordeelt of het is toegestaan of niet.”

Bij een project in Dordrecht heeft Metalura in een nieuw opgeleverd appartementencomplex met koopwoningen balkonbeglazing geplaatst, maar in een iets ouder complex daarnaast, met vijftig procent huurwoningen hebben ook in de huurwoningen balkonbeglazing geplaatst. Oscar: “Wat we veel zien is dat ouderen hun koopwoningen verkopen, vaak met overwaarde, maar geen nieuwe woning willen kopen. Zij willen graag gelijkvloers gaan wonen, en kiezen dan voor een mooi appartement als huurwoning, waar zij ook oud kunnen worden. Dankzij de overwaarde hebben ze een bedrag beschikbaar om het appartement echt naar hun zin te maken. Ze investeren in hun woongenot. Vaak realiseren mensen zich in eerste instantie niet als ze uit laagbouw komen dat het in een appartement op de zesde, achtste of tiende verdieping bijna altijd waait. Om eigenlijk echt van een balkon gebruik te kunnen maken, is balkonbeglazing een soort noodzaak. De prijs van balkonbeglazing ligt gemiddeld rond de achtduizend euro, en als mensen in een appartement zo’n 20 jaar wonen, dan krijgen ze daar veel woongenot voor terug”.

Onderscheidend in kwaliteit
Pieter: “Het verschil met Metalura en andere balkonbeglazingsaanbieders is dat het glas per paneel onder en boven op twee plaatsen wordt doorboord. Bij 12 mm glas is dit zelfs op drie plekken, zowel beneden als boven. Door middel van een rvsboutdoorsteking wordt de constructie geborgd. We werken met een extra beveiliging zodat de glasplaten op het balkon absoluut niet uit het systeem kunnen waaien.” Oscar vult aan: “Dat is bij SKG in Wageningen onderzocht in de windtunnel, en al onze glasdiktes zijn daar tot orkaankracht getest. We kiezen voor hoogwaardig materiaal dat zorgvuldig afgewerkt wordt, we werken met aluminium panelen met de best gecertificeerde poedercoating, dus de juiste dikte. Producten die we plaatsen in een straal van twintig kilometer van de kust worden krijgen een extra poedercoating, de zogenoemde seesidecoating om de panelen nog beter te beschermen tegen zout en weersinvloeden. We maken gebruik van gehard veiligheidsglas, zevenmaal harder dan normaal glas. Mocht het glas sneuvelen, dan valt het in honderdduizend kleine stukjes waaraan je je niet kan snijden.”

Pieter: “Ook het lagerwerk van Metalura is onderscheidend ten opzichte van de concurrent. We hebben een dubbelliggend lager per hoek van elk glazen paneel om het gewicht van een glazen paneel, dat al gauw zo’n 45 tot 50 kilo weegt, goed te verdelen over vier lagers. Daardoor lopen onze balkonbeglazingssystemen een stuk soepeler en is de levensduur daarmee ook veel langer, dan wanneer we gebruik zouden maken van enkele lagers. Dit zijn echt kenmerkende producteigenschappen van onze producten. Daarnaast doen we ook alles in eigen beheer, met een eigen productie en eigen monteurs. We geven 10 jaar garantie op de systemen, ook op spontane ruitbreuk. Dat is in de markt echt wel onderscheidend. De meeste bedrijven zitten op vijf jaar en dat is gewoon de helft.”

×

Inspiratie boek aanvragen

Ontdek ons aanbod in alle rust, én in uw luie zetel. Onze brochure toont u een waaier aan mogelijkheden voor uw tuin, terras of balkon. Ook bieden we een kijkje achter de schermen van ons productieproces, waar alles draait om kwaliteit en maatwerk.

Gratis inspiratieboek