Het team van Allure kijkt mee met het productieteam van Metalura. Leon Smal en Rik Hummel zijn bezig met de voorbereidingen van een Steel-ART wandsysteem van 21 panelen, die de Montage Meesters Jan Stam en Timo van Wijk zullen gaan plaatsen in een aanbouw.

Leon Smal is bij Metalura de specialist als het om de cnc-machine gaat. Leon komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en programmeert de cnc-machine, waarmee de materialen automatisch gefreesd worden. Leon is ook de operator van de machine. Leons begint zijn dag met het maken van een planning. “Ik plan graag vooruit en kijk wat ik allemaal moet doen. Wat is er al voorgeprogrammeerd en wat moet er nog geprogrammeerd worden. Wat heeft prioriteit? Die opdrachten voer ik als eerste uit. Projecten die later in de week worden gemonteerd doen we daarna.”

Tijdwinst en efficiëntie
Als Leon aan een opdracht begint krijgt hij altijd een teken- of bewerkingsschema, waarin de engineers alle maten hebben vermeld. “Ik programmeer het schema of de tekening en laad dit in de machine. Daarna voeg ik alle maatvoering en contouren toe. Soms is dit een standaard opdracht en soms ook maatwerk, bijvoorbeeld voor een Steel-ART project. De cnc- machine voert daarna de instellingen uit. “Een groot voordeel is dat we met de cnc-machine veel tijdwinst en efficiëntie in nauwkeurigheid behalen. Zeker zo’n 300 %. De maatvoering klopt tot op de honderdste millimeter. Dus dat is leuk werk om te doen.” Leon werkt het meeste samen met Kees van de zaagafdeling, hij staat aan de overzijde. Als hij materiaal heeft gezaagd, komt dat samen met het tekenschema naar Leon toe.

“De cnc-machine werkt geheel automatisch. Hij kiest zelf de te gebruiken materialen als de opdracht voorgeprogrammeerd is. Als een profiel dat bewerkt moet worden, ingeklemd is in de machine, selecteert de spindel van de machine de materialen die nodig zijn voor de bewerking, zoals de juiste boor. Daarna wordt het profiel met de luchtzuig opgepakt en kan het profiel bewerkt worden. Bij een gaatje van 4 mm zoekt de machine de juiste boor en maakt het gaatje op maat. Als er daarna 8 mm geboord moet worden, wisselt de machine geheel automatisch de boor om naar 8 mm.”

Kwaliteitscontrole
Als alles netjes gefreesd is, plaatst Leon de materialen in de stelling met het bijbehorende ordernummer, die daarna doorgaan naar de volgende afdeling. “Ik doe zelf altijd nog een kwaliteitscontrole en kijk of de profielen niet beschadigd zijn en er geen krassen of kleurverschillen zijn. Daarna bundel ik de materialen, zodat ze makkelijk vervoerd kunnen worden naar de volgende afdeling. Profielen die ik voor Steel-ART gefreesd heb, gaan dan naar Rik en Martijn, naar de glassamenbouw. Zij zetten alles netjes in elkaar, pakken dit veilig in en dan gaat het op transport naar de klant.”

Seeside coating
In het productieproces is Leon met zijn werkzaamheden in de meeste gevallen de derde schakel. “Een gecoat profiel, zoals voor Steel-ART, komt binnen via de afdeling logistiek en gaat naar de zaagafdeling en daarna komen de gezaagde materialen bij mij om te worden gefreesd. Bij materialen met een seaside coating, voor materialen die dicht bij de zee worden geplaatst, is de werkwijze anders. Dan programmeer ik eerst alles voor om de materialen te kunnen frezen, en daarna krijgen de materialen een extra poedercoating voor een betere bescherming.”

Steel-ART design
Rik Hummel werkt drie jaar bij Metalura.“Ik ben begonnen als buitenmonteur en vandaaruit naar de werkvoorbereiding en productie gegaan. Nu maak ik met name Steel-ART panelen. Al werk ik soms ook nog als monteur. Leon Smal freest met de cnc-machine de profielen, die ik daarna krijg aangeleverd. De profielen monteren we op de glazen panelen en assembleren we tot Steel-ART.” Daarna worden de kant-en-klare panelen opgehaald door de monteurs voor plaatsing bij de klant thuis.

Glasselectie
“Tijdens de assemblage letten we er goed op dat alle onderdelen netjes in elkaar worden gezet. Dit controleren we met de orderinformatiemap waarin alle specificaties vermeld staan, zoals maten. We letten er ook op dat glas in de omkadering niet kan gaan verzakken. We zetten alles goed haaks in elkaar en borgen alles, zodat het goed blijft zitten.”  Tijdens de assemblage van het glas, is de voorbereiding het belangrijkste. “We beginnen altijd met de glasselectie. Dat leggen we op volgorde van de zijdes en we kijken goed welke kant het glas opdraait, naar links of naar rechts. Daarna wordt het klaargemaakt voor montage of assemblage.” Afhankelijk van de grootte worden er een of twee Steel-ART projecten op een dag gedaan. “We maken echt iets dat 100% goed is, dat geeft een kik. Steel-ART is niet iets dat iedereen elke week even aanschaft, het is een behoorlijke investering, maar het is het wel echt waard. Het wordt met gemotiveerde en gespecialiseerde mensen in elkaar gezet.”

Specials
Rik vertelt dat de complexe opdrachten, de specials, het leukste zijn. “Daar kan ik voor mijn eigen inbreng zorgen. We overleggen met collega’s hoe we een project het beste kunnen aanpakken. Is het beter om iets uit te frezen of kiezen we juist voor doorzagen als er bijzondere hoeken zijn? Als je dan achteraf hoort van de monteurs dat het gelukt is, dat de klant tevreden is en we zien foto’s, dan geeft dat echt wel weer een boost.”

×

Inspiratie boek aanvragen

Ontdek ons aanbod in alle rust, én in uw luie zetel. Onze brochure toont u een waaier aan mogelijkheden voor uw tuin, terras of balkon. Ook bieden we een kijkje achter de schermen van ons productieproces, waar alles draait om kwaliteit en maatwerk.

Gratis inspiratieboek