Steel-ART-geschiedenis01

Steel-ART, topkwaliteit aluminium gecombineerd met topdesign

13 maart 2023
Leestijd: 4 min.

Metalura ontwikkelde Steel-ART eind 2018. Directeur Albert van der Breevaart kwam in gesprek met een van zijn leveranciers over de groeiende vraag naar stalen binnendeuren die geïnspireerd waren op de jaren 20 en 30. Zo ontstond bij hem het idee om ook stalen buitendeuren te ontwikkelen op basis van profielen.

Het werd een groot succes. De steellook glazen wandsystemen zijn zeer geliefd in buitenverblijven, tuinkamers en overkappingen. De panelen geven de buitenruimte een eigentijdse stijl waardoor deze nu nog beter aansluit bij de stijl die bewoners binnen in huis vaak al hebben of ook willen aanpassen.

Daarnaast sluit Steel-ART ook aan bij het tijdsbeeld, waarbij mensen de behoefte hebben aan duurzame keuzes en hergebruik van oude materialen.

Mensen hebben behoefte aan duurzame keuzes en hergebruik van oude materialen

Steel-ART-geschiedenis02

De ontstaansgeschiedenis van kozijnen in huis en in buitenverblijven is interessant en gaat ver terug. De Romeinen waren de eersten waarvan bekend is dat ze met geconstrueerde frames werkten die wij nu kozijnen noemen. De Romeinen hadden zelfs een primitieve vorm van glas ontwikkeld, dat ze glesum noemden. Glesum staat voor doorzichtig of glanzend en daarvan is het woord glas afgeleid. In de tijd van de Romeinen bleven de ramen, dus ook de kozijnen, echter klein. Als er te weinig licht was, werden de ramen niet vergroot maar kozen ze ervoor om meer gaten aan te brengen.

De Romaanse architectuur ontwikkelde zich echter door, totdat men slechts nog door kolommen van elkaar gescheiden ramen had. Vanaf ongeveer de dertiende eeuw groeide de behoefte aan daglicht in een vertrek. Met als gevolg dat het formaat van de ramen en kozijnen veranderde, die werden veel hoger. In de vijftiende eeuw slaagden glasblazers er ook voor het eerst in om helder glas te blazen, waardoor de populariteit van kozijnen en ramen enorm toenam. In de zeventiende eeuw kwam ook kristalglas op de markt, dat nog altijd de basis is voor het vensterglas wat we nu kennen.

De laatste honderd jaar kwamen de ontwikkelingen op het gebied van glas en kozijnen in een stroomversnelling. Het gebruik van staal en glas in kozijnen en deuren stamt uit de jaren ‘20 van de vorige eeuw. In deze periode ontstond ‘Het Nieuwe Bouwen’. Tot aan halverwege de jaren 60 van de vorige eeuw waren kozijnen van staal en glas niet weg te denken uit een woning of bedrijfspand. Stalen kozijnen waren sterker, gingen langer mee en kenden veel minder onderhoud dan houten kozijnen.

Metalura-campagne-feestelijk-open-huis-steel-art-02
Metalura-campagne-november-event-glazen-wandsystemen-steel-art

‘Het Nieuwe Bouwen’ was een verzamelnaam voor verschillende bouwstijlen en radicale vernieuwingen in de architectuur die rond 1915 startte. Kenmerken van het nieuwe bouwen waren transparantie, ruimte, licht en lucht door het gebruik van moderne materialen en constructiemethoden. Dit zag je terug in grote open ruimtes. Industriële gebouwen hebben vaak open plattegronden en hoge plafonds. Een ander belangrijk aspect was functionaliteit boven sierversieringen. De vorm volgt de functie. Architectuur werd bepaald door het materiaal en de constructies van de samenstellende onderdelen. Het design van een gebouw, interieur of voorwerp werd bepaald door wat je ermee wilde doen, niet door de esthetische aantrekkingskracht. Materialen waren zichtbaar, zoals stalen balken in industriële woonruimtes en het leidingwerk, bedrading en sanitair werd niet weggewerkt. Symmetrie en herhaling stonden centraal, evenwichtige verhoudingen van ongelijke delen vormden het uitgangspunt en tenslotte was het kleurgebruik een organisch uitdrukkingsmiddel en werd dit niet ingezet als versiersel of ornamenteel. Natuurlijk licht kwam ook overal terug. Industriële architectuur maakt efficiënt gebruik van natuurlijk licht via grote ramen met metalen roosters of kamerhoge ramen.

Walter Gropius ontwierp als eerste een stalen deur. Zijn Fagusfabriek in Alfeld in Duitsland, met grote raampartijen die op de hoeken doorlopen, is wereldberoemd. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig verdwenen de stalen kozijnen door de komst van aluminium als materiaal en steeg de vraag naar glazen schuifwanden en schuifpuien. Veel mensen herinneren zich de grote aluminium schuifpuien in de eerste vakantiewoningen van Sporthuiscentrum (later Centerparcs). Sinds 2018 zijn de steellook kozijnen bij Metalura weer helemaal terug van weggeweest en vormen ze een fantastische uitbreiding voor elk type overkapping.

inspiratie-lookbook

Bekijk de projecten
In ons lookbook

Bekijk het lookbook

Privacy Settings